zondag 13 maart 2011

Sessie met twee spelers

Stedenbouwers is nu voor het eerst ook gespeeld met twee spelers. Het spel liep met twee spelers goed, net zo als bij het spelen in een grotere groep. Een van de spelers had in het begin een voorsprong in inkomsten, maar dit werd door de andere speler teniet gedaan door brand. Het bleef het hele spel spannend. Het spel werd beslist in een ronde waarin beide spelers het einddoel van 30000 inwoners konden halen. De bibliotheek gaf aan het einde de doorslag, door het leveren van de juiste actiekaarten. De spelduur was uiteindelijk anderhalf uur.

Uit deze en eerdere spelsessies blijkt dat spelers vaak nog willen handelen terwijl ze hun bouwplannen aan het maken zijn. Op dat moment is het makkelijker te overzien wat nodig is om te bouwen. Daarom zijn de handel- en bouwfase nu samengevoegd. Daarnaast zijn er timing issues tussen het gebruiken van gebeurtenis actiekaarten, zoals brand of stroomstoring, en het gebruiken van speciale acties van gebouwen. Om complexe timing regels te voorkomen, zoals bijvoorbeeld de stack van Magic: The Gathering, heb ik besloten om de gebeurtenis actiekaarten in een aparte fase onder te brengen. Het spel heeft nu de volgende vier fases.

1. Inkomsten
Korte administratieve fase waarin inkomsten uit gebouwen verkregen worden. Er kunnen acties van kaarten en gebouwen gebruikt worden om eventueel nog problemen zoals stroomstoringen op te lossen.

2. Veiling
Lange fase waarin per speler een bieding plaatsvindt.

3. Gebeurtenissen
Korte fase waarin actiekaarten met gebeurtenissen gespeeld kunnen worden. Sommige problemen die hieruit voortkomen moeten direct afgehandeld worden. Andere problemen kunnen ook later opgelost worden.

4. Bouwen
Lange fase waarin spelers parallel handelen en bouwen. Het unieke van deze fase is, dat alle spelers gelijktijdig bezig zijn en er geen gebruik gemaakt wordt van een spelersvolgorde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten