vrijdag 8 november 2013

De makelaar en het investeringsspoor

In de afgelopen periode zijn er weer veel speelsessies geweest van Stedenbouwers, waaronder een aantal sessies op de spellendag van Spelgroep Phoenix in Leiden. Door met veel verschillende mensen te spelen, komt er allerlei soms tegenstrijdige feedback over wat goed is en wat beter kan. Aan de hand van de feedback probeer ik Stedenbouwers steeds verder te verbeteren. En als bepaalde opmerkingen vaker terugkomen, dan probeer ik daar zeker iets mee te doen.

Twee opmerkingen die vaker genoemd zijn, is het lastig kunnen plannen aan de hand van de korte beschikbaarheid van gebouwen gedurende één veilingfase en de grote investering die gedaan moet worden om de architect te verkrijgen. Om beide punten aan te pakken, zijn twee wijzigingen doorgevoerd.

Allereerst is er naast de architect ook een makelaar toegevoegd aan de veiling. Een speler die de makelaar verkrijgt, kan deze in de handelfase gebruiken om gebouwen die niet geveild zijn in deze of voorgaande rondes alsnog te kopen. De makelaar kan ook weer verhandeld worden aan andere spelers, waardoor zij hier eventueel ook gebruik van kunnen maken. Daarnaast is er een investeringsspoor toegevoegd op het centrale speelbord. Wanneer een speler iets koopt op de veiling, gaat hij een aantal vakjes naar voren op het investeringsspoor gelijk aan de gemaakte kosten. Aan het einde van de veiling kan de speler die vooraan staat op het investeringsspoor ervoor kiezen deze ronde de architect of makelaar te nemen, mits deze beschikbaar zijn. Als de speler hiervoor kiest, gaat hij terug naar 0 op het investeringsspoor en anders blijft hij staan. Als hierna de architect of makelaar nog steeds beschikbaar is, krijgt de volgende speler op het investeringsspoor dezelfde keuze, enz. Hierdoor zijn architect en makelaar bijna iedere ronde in het spel.

Investeringsspoor op het centrale speelbord

Er zijn alweer speelsessies gehouden met deze aanpassingen en het blijkt een goede verbetering. Er worden veel meer speciale gebouwen verhandeld en gebouwd. En ook de gebouwen die een architect vereisen, worden vaker gekocht en gebouwd.

Op vrijdagavond 15 september heb ik een afspraak om bij een speluitgever te gaan testen. Ik zoek nog wat spelers die mee willen doen met de testsessie bij de uitgever. Dus als je belangstelling hebt, laat het weten via @Stedenbouwers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten