vrijdag 25 februari 2011

Speloverzicht

In Stedenbouwers bouwen de spelers ieder een eigen stad. De stad begint met een stadhuis en een aantal standaard gebouwen. Standaard gebouwen zijn woonwijken voor de inwoners, bouwbedrijven die arbeidskrachten leveren en energiecentrales voor de benodigde energie. Gedurende het spel bouwen de spelers met behulp van speciale gebouwen en meer standaard gebouwen hun stad op. Het spel wordt gespeeld in een aantal ronden, totdat een speler een bepaald inwoneraantal heeft bereikt.

Iedere ronde bestaat uit vier fases. Alle fases worden door de spelers parallel gespeeld.

Eerste fase: Inkomsten
In de inkomstenfase krijgt iedere speler inkomsten van gebouwen uit zijn stad. Inkomsten zijn geld, arbeidskrachten, grondstoffen en energie. De energie wordt onder andere gebruikt om gebouwen van stroom te voorzien. Indien onvoldoende capaciteit beschikbaar is, treden er stroomstoringen op.

Tweede fase: Veiling
In de veilingfase zijn een aantal speciale gebouwen, een architect, grondstoffen en actiekaarten beschikbaar om op te bieden. Iedere speler krijgt om de beurt de kans om als veilingmeester een bieding te beginnen. De veilingmeester wijst een item aan waarop geboden gaat worden en doet zelf het eerste bod. Bij sommige items levert het de veilingmeester ook iets op in het geval hij de bieding niet wint. Iedere speler heeft de kans om meer dan een bieding te winnen.

Derde fase: Gebeurtenissen
In deze fase kunnen spelers elkaar dwars zitten met brand, een griepepidemie en stroomstoringen.

Vierde fase: Bouwen
In de bouwfase bouwen spelers een of meer speciale gebouwen die bij een bieding bemachtigd zijn en/of standaard gebouwen. Voor het bouwen van sommige gebouwen is een architect nodig. In deze fase kunnen de spelers ook onderling energie, arbeidskrachten, grondstoffen, ongebouwde gebouwen en een ingehuurde architect verhandelen. Wanneer alle spelers hun bouwplannen gemaakt hebben, kunnen protestdemonstraties georganiseerd worden om het bouwen van gebouwen bij andere spelers tijdelijk of permanent tegen te gaan.

Wanneer na de bouwfase een speler het gestelde aantal inwoners heeft bereikt, dan eindigt het spel. Anders start een nieuwe ronde.

Speciale gebouwen
Voorbeelden van speciale gebouwen zijn woonwijken met flats, villa's, appartementen of wolkenkrabbers voor meer inwoners en belastinginkomsten, onder andere een bos, park, kathedraal of café om een stad aantrekkelijker te maken, een mijn, haven of vliegveld voor extra grondstoffen en allerlei functionele gebouwen als een rechtbank, bibliotheek, ziekenhuis, winkelcentrum, makelaar enz. enz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten